Vitaal thuiswerken

Thuiswerken, vitaal blijven én tegelijkertijd voor de kinderen zorgen. Veel mensen staan voor deze lastige uitdaging. Nu de scholen en kinderopvang weer dicht zijn, zijn routines weer helemaal veranderd. Het dagelijkse (werk)leven soepel laten verlopen kan dan nog best een puzzel zijn. Hoe blijft u thuis productief in uw werk en kunt u tegelijkertijd ook nog goed voor uzelf zorgen? En als u kinderen hebt rondlopen: hoe hou u hen ook nog eens rustig en tevreden?

Planning en structuur

Met de nieuwe veranderingen is het belangrijk om opnieuw structuur in te bouwen, om zo rust te creëren. Gebruik hiervoor dagelijkse planningen. Routine is namelijk voor zowel u als voor kinderen belangrijk. Zo weet iedereen waar ie aan toe is en wat ze kunnen verwachten. Hier kan het nabootsen van een reguliere werk- en/of schooldag bij helpen: op tijd opstaan, een ochtendritueel, aankleden alsof u de deur uit gaat. Zo zorgt u ook voor een betere grens tussen werk en vrije tijd.

Pauze en rustmomenten

Veel mensen hebben de neiging om thuis door te blijven werken, met weinig echte rustmomenten. Om gezond en productief te blijven mogen rustmomenten meer aandacht krijgen. Neem dit ook mee in uw planning. Neem de kinderen hier ook in mee, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Deel de dag op in blokken, las meer kleine pauzes in en zorg dat u elke dag even naar buiten gaat. Wissel de pauzes af door ook met de kinderen te spelen. Voel u niet schuldig om tijd te maken voor pauzes. De tijd die normaal gebruikt werd voor reistijd, lange vergaderingen en gesprekjes met collega’s is nu grotendeels weggevallen. Daarnaast zijn dit uitzonderlijke tijden en begrijpen werkgevers dit ook.

Rustige werkplek

Doordat privé en werk minder gescheiden zijn thuis, kunt u vaker afgeleid worden van uw werk. En met kinderen om u heen kunt u onafgebroken werkdagen wel vergeten. Om toch productief te zijn kunt u, indien mogelijk, een vaste rustige werkplek creëren. Ook voor de kinderen, als ze schoolwerk te doen hebben. Samen aan de eettafel werken kan voor teveel afleiding zorgen. Verspreid over het huis en kom in de afgesproken pauzes weer bij elkaar. Wanneer hier in huis geen ruimte voor is, kunnen noise-cancelling koptelefoons een oplossing bieden.

Acceptatie

Werken zoals we gewend waren is er nu even niet meer bij. Dat geldt ook voor de schoolsituatie van kinderen. Iedereen moet zich aanpassen en roeien met de riemen die er zijn. Probeer, voor meer rust, het idee van lang en productief werken als voorheen los te laten en de situatie te accepteren zoals die is. Voor uzelf zorgen is altijd belangrijk, maar in deze tijden essentieel. Bouw voldoende ontspanning in, zodat iedereen aan het eind van de dag tevreden is. Herinneringen zijn voor altijd, (huis)werk niet.

Als het niet lukt

Logisch gevolg van de huidige situatie is ook dat er dingen niet lukken. Soms is dit moeilijk te accepteren. Wees hier tijdig open over richting collega’s of werkgever. Juist in deze tijd is hier vaak begrip voor. Werkt dit niet? Probeer niet tegen de stroom in te roeien maar zoek tijdig een oplossing. Breng het ter sprake tijdens intervisie of schakel hulp in, bijvoorbeeld in de vorm van een BlokjeOm of via de bedrijfsarts.

Gezonde thuiswerkplek met Lyreco of Ahrend

Wat houdt een goede werkplek in? Hier komt best nog wat bij kijken. Samen met Lyreco hebben we daarom een handig thuiswerkpakket samengesteld. En bij onze partner Ahrend kan uw werkgever voor €30,00 per maand een complete, ergonomische thuiswerkplek huren.

Interessante links en downloads

Aon Empower Results
ArboNed
Logo Ahrend

Bij diverse partners kunt u terecht om u maximaal te faciliteren voor een gezond thuiswerkomgeving.

XpertHR partner Balieplus