Meet uw mentale veerkracht!

Gezien het toenemend aantal arbeidsongeschiktheidsmeldingen onder advocaten, heeft coaching & counselingbureau Elestia in opdracht van Movir een Mentale Veerkracht Scan ontwikkeld. Deze scan moet bijdragen aan het vroegtijdig signaleren van klachten als overspannenheid en burn-out onder advocaten.

Van alle schade-oorzaken onder advocaten staan psychische klachten op nr. 1. In 2011 was maar liefst 41% van de meldingen onder advocaten een psychische aandoening. De advocatuur gaat gebukt onder een veelheid werkgerelateerde problemen zoals stress, werkdruk, werkbelasting, samenwerkingsproblemen en een moeizame balans tussen werk en privé.

Slagvaardig en daadkrachtig

“Het blijkt dat psyche klachten bij vroegtijdige interventie positief zijn te beïnvloeden. Wanneer mensen preventief uit een burn-out kunnen worden gehouden, kan dit een langdurige uitval en zelfs permanente schade helpen voorkomen”, aldus Louis van Drunen, directeur van Movir. Ook Balieplus, de belangenbehartiger van advocaten, hecht waarde aan het initiatief van de verzekeraar. Directeur Paul Paasschens: “Het stijgende aantal schademeldingen baart ons zorgen. Het is van groot belang dat onze beroepsgroep ook de komende jaren slagvaardig en daadkrachtig kan blijven. Daarvoor is gezondheid en mentale weerbaarheid een absolute voorwaarde.”

Mentale Veerkracht Scan

Elestia ontwikkelde speciaal voor de advocaat een online scan. Door het beantwoorden van een vragenlijst, geeft deze test na enkele minuten een eerste indicatie van de mentale conditie. Als daar aanleiding voor is kan de deelnemer direct in contact komen met een coach van Elestia.

Samen werken aan een gezonde beroepsgroep

Naast alle gezondheidsaspecten heeft het initiatief ook nog een financiële prikkel. Van Drunen: “Wij zijn enkele jaren geleden met APF/Balieplus een winstdelingsregeling aangegaan. Dit jaar hebben we voor het eerst geen winstuitkering aan onze verzekerde advocaten kunnen uitkeren. Het resultaat liet dit niet toe. Net als de advocaat zien wij dat graag weer ten positieve gekeerd. Maar dat kunnen we niet alleen. Dat moeten we samen doen.”

Mentale veerkracht scan