Project omschrijving

Wat doet MentaVitalis?

MentaVitalis biedt een laagdrempelige plek waar mensen terecht kunnen met al hun vragen en problemen. Niet alleen met werk-gerelateerde, maar ook met persoonlijke en relationele problematiek. Bij ons kunnen mensen terecht met alles waar ze over piekeren.

Voor wie?

MentaVitalis is er voor advocaten en medewerkers van advocatenkantoren met een kantooraansluiting die een coach willen inschakelen, onafhankelijk van hun werkgever, de (zorg)verzekeraar, huisarts of de bedrijfsarts

Wat levert MentaVitalis op?

 • Minder stress

 • Een goede werk-privébalans

 • Betere communicatieve vaardigheden

 • Beter timemanagement

 • Beter omgaan met een hoge werkdruk en het eigen perfectionisme

 • Geen kosten van uitval (gem. € 250,- per dag)

Begeleidingstraject

 • uitgebreide telefonische intake

 • doorverwijzing naar passende coach

 • gem. 6-8 uur coaching

 • evaluatie

 • telefonische nazorg

Balieplus-voordeel

Gratis 24/7 contactpunt
voor direct een professionele sparringpartner aan de lijn en perspectief

Begeleidingstraject
Indien niet verzekerd:
Balieplus-tarief € 125,- p/u
Normaal tarief € 140,- p/u

Bel nu 088-2244668

“Blijf dit volhouden! Zonder dit traject verwachte ik mij arbeidsongeschikt te melden voor de zomer. Dit traject heeft dat voorkomen. Niet alleen voor de AOV maar zeer zeker ook voor mijn bedrijf en mijzelf erg fijn! Hartelijk dank voor de hulp!”

Ondernemer / 45-50 jaar

“Het traject was uitstekend. Preventief zou iedereen periodiek een gesprek moeten hebben, vind ik.”

Advocaat / 35-40 jaar

“Ik ben zeer tevreden over de manier waarop MentaVitalis mij heeft geholpen tijdens de telefonische intake en vervolgens via de face-to-face coaching van . Ik heb veel baat gehad van de gesprekken en inzichten die ik daar heb opgedaan.”

Advocaat / 30-35 jaar

Waarom MentaVitalis?

MentaVitalis werkt met hoogopgeleide en ervaren coaches en psychologen met kennis van de advocatuur.

MentaVitalis
 • Coaching ter vergroting van werkplezier

 • Versterking van de mentale vitaliteit

 • Voorkomen uitval door psychische klachten (burn out, stress)

 • Luisteren naar al of niet werkgerelateerde vragen en problemen

MentaVitalis is er voor advocaten en medewerkers van advocatenkantoren die een coach willen inschakelen, onafhankelijk van hun werkgever, de (zorg)verzekeraar, huisarts of de bedrijfsarts. Jaarlijks begeleidt MentaVitalis ongeveer 3.000 professionals. Veelal worden deze trajecten door arbeidsongeschiktheidsverzekeraars vergoed, waarbij je wel anoniem mag blijven.

MentaVitalis biedt preventieve coaching ter vergroting van het werkplezier en versterking van de mentale vitaliteit, 24/7. Je kan met al je werk- en privé gerelateerde vraagstukken bij ons terecht. We bieden zowel face-to-face, telefonisch als online begeleiding en beschikken over een landelijk dekkend netwerk van hoogopgeleide deskundige, zelfstandige counselors, coaches en psychologen. Zo is er altijd een passende coach bij jou in de buurt. De dienstverlening is professioneel en strikt vertrouwelijk.

Wij voorkomen dat mensen uitvallen met psychische klachten. Meer dan de helft van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door klachten zoals burn-out, depressie, angsten en extreme vermoeidheid. De drempel om hulp te zoeken is voor veel mensen hoog. Toegeven dat het niet gaat, voelt vaak nog als zwakte. Terwijl het juist zo belangrijk is om in een vroeg stadium klachten bespreekbaar te maken.

MentaVitalis biedt een laagdrempelige plek waar mensen terecht kunnen met al hun vragen en problemen. Niet alleen met werk-gerelateerde, maar ook met persoonlijke en relationele problematiek. Bij ons kunnen mensen terecht met alles waar ze over piekeren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verminderen van stress, het vinden van een goede werk-privébalans, communicatieve vaardigheden, timemanagement, het omgaan met een hoge werkdruk en het eigen perfectionisme, loopbaanvragen en het voorkomen van een burn-out. We bieden ook trajecten om de samenwerking met collega’s te versterken.

Wanneer mensen stress ervaren, weten ze zelf niet altijd goed wat ze hieraan kunnen doen. Een gesprek met een ervaren coach biedt handvatten om de stress te hanteren en geeft direct verlichting en perspectief. Een snelle interventie draagt ertoe bij dat uitval wordt voorkomen.

Zo werken wij bij voorkeur preventief en hebben een aantal instrumenten ontwikkeld waarmee mensen zelf hun mentale vitaliteit kunnen meten. Door tijdig te signaleren dat het niet lekker loopt kun je op tijd bijsturen.

‘Een toegankelijk en warm kantoor begint met aandacht voor vitale medewerkers.’

Kosten van verzuim bedragen in Nederland gemiddeld € 250,- per dag, denk aan: loondoorbetaling, zorgdragen voor begeleiding voor de medewerker, waaronder de bedrijfsarts, vervanging en het opvangen van productieverlies. De gemiddelde verzuimduur bij psychische klachten is 180 dagen. Dat betekent dat één casus waarbij een medewerker vanwege overbelasting / burn-out uitvalt het kantoor al gauw € 45.000,- kost. Aannemelijk is dat dit bedrag in de advocatuur en het notariaat zelfs nog hoger ligt.

Onze interventies zijn bewezen effectief. 92% van onze cliënten blijft tijdens het traject aan het werk. Bijna de helft van de cliënten geeft aan dat dankzij het traject arbeidsongeschiktheid is voorkomen (cijfers 2020). Investeren in preventie loont.

‘De kracht van tijdige professionele aandacht is het verschil tussen stranden of stralen.’

Onze cliënten waarderen onze dienstverlening al jaren gemiddeld met een 8,7.

Wij zien voortdurende stress in het leven van hoog opgeleid Nederland, ondernemers en professionals. Zowel zakelijk als privé staan zij in toenemende mate onder druk, terwijl het vragen om mentale hulp (nog) niet algemeen geaccepteerd is. Wanneer zij uitvallen heeft dit grote impact op het individu, diens omgeving, maar ook de maatschappij in haar geheel, daar zij door de aard van hun werk moeilijk vervangbaar zijn. Op basis van onze kennis en ervaring zetten wij mentale counseling zo effectief mogelijk in om zo het verschil te maken tussen stranden of stralen.

Ons 24/7 contactpunt biedt direct verlichting en perspectief. Soms is één gesprek voldoende om zelf weer verder te komen. Indien er meer nodig is verwijzen wij binnen drie dagen door naar een coach of psycholoog uit ons landelijk dekkend netwerk. Er zijn geen wachttijden, binnen een week is er mogelijkheid tot een eerste afspraak. Deze snelheid zorgt ervoor dat de dienstverlening optimaal preventief werkt. 6 tot 8 uur coaching is meestal voldoende is om weer op eigen kracht verder te kunnen.

Niets van wat besproken wordt koppelen wij terug aan de werkgever of verzekeraar. Medewerkers kunnen in alle veiligheid alles met ons delen, op het moment dat het hen uitkomt. Door deze snelle en laagdrempelige aanpak durven medewerkers hun problemen tijdig op tafel te leggen waardoor uitval in de meeste gevallen voorkomen kan worden.

Als je kantoor aangesloten is bij Balieplus kunnen alle medewerkers vanaf nu gebruik maken van de psychosociale dienstverlening van MentaVitalis. 24 uur per dag alle dagen van het jaar staan de MentaVitalis-coaches en counselors voor je klaar.

Heeft een medewerker behoefte aan een begeleidingstraject op maat, dan kan dat tegen het speciale tarief van  € 125,- per uur, excl. btw. (normaal  € 140,-)

Terzijde: alle advocaat-partners en medewerkers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Movir, Nationale-Nederlanden, Reaal of Allianz kunnen al kosteloos (en anoniem) gebruik maken van de dienstverlening van MentaVitalis. Jaarlijks wordt via deze verzekering 6-8 uur coaching bij MentaVitalis vergoed.